03.02.2015

Ferie zimowe - narty z Caritasem

img_0244.jpgW drugiej połowie lutego 44 dzieci z województwa zachodniopomorskiego wyjechało na pierwszy turnus ferii zimowych do Białego Dunajca. Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej stworzyła ofertę wypoczynku, połączonego ze sportem i formacją dzieci i młodzieży do wolontariatu.

02.02.2015

Nowe inicjatywy Caritas DKK

IMG_1443.jpgW poniedziałek 2 lutego ruszyły dwie nowe inicjatywy Caritas DKK: Dyżur Otwartych Drzwi oraz Telefon Zaufania Caritas.

28.01.2015

Zgłoszenie do ogólnopolskiej zbiórki żywności

tak_pomagam.jpgWIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI TAK POMAGAM – Caritas Polska w dniach 13 -14 marca 2015r. piątek, sobota w godzinach 12.00-20.00 piątek oraz 10.00-20.00 sobota organizuje zbiórkę żywności.

Celem zbiórki jak w latach ubiegłych jest pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem ważności, z których można przygotować paczki dla potrzebujących.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę