26.10.2015

Zostań wolontariuszem

wolontariat_CK_i_DSM.-pomniejszony.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej organizuje nabór wolontariuszy, którzy chcieliby ofiarować swój wolny czas, aby pomóc matkom w opiece nad dziećmi i wesprzeć funkcjonowanie domu.

22.10.2015

Rusza akcja "Zapałka nie ogrzeje"

IMG_004_-_Kopia.JPG- Naszą pomoc skierowujemy do najbiedniejszych diecezjan - poinformowała Agnieszka Filipczuk, koordynatorka Caritas. - Pieniądze zebrane w ramach zbiórki na cmentarzach przekażemy potrzebującym w formie dofinansowania ogrzewania.
Już ruszyły przygotowania do corocznej akcji "Zapałka nie ogrzeje". Sama akcja rozpocznie się 28 października, a zakończy 23 listopada. Wolontariusze Caritas staną na cmentarzach w Dzień Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny.
Parafialne Zespoły Caritas już wytypowały beneficjentów, zgłosiły swój udział w programie, propagują akcję poprzez plakaty, zaopatrują się w pudełka zapałek z logo Caritas naszej diecezji. W tym roku zaangażowało się w tę pomoc 56 parafii.

21.10.2015

Żonkile czekają. Z nadzieją

IMG_001.JPG19 października 2015r. wolontariusze ze Szkolne Koła Caritas przy Szkole Podstawowej w Boninie sadzili żonkile, tworząc w ten sposób małe „Pole Nadziei”.
- Uczniowie biorąc udział w ogólnopolskiej kampanii solidaryzują się z cierpiącymi - wyjaśnia Sylwia Bukowska, opiekunka SKC. Nauczycielka cieszy się ze współpracy z radą osiedla, która użyczyła miejsce pod uprawę przy krzyżu w centrum osiedla. Akcję wsparło także Hospicjum im. M. Kolbego w Koszalinie, które będzie beneficjentem wiosennej zbiórki charytatywnej.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL