19.06.2015

Akcja wakacyjna kolonie Caritas

wak-morz1.jpgZapraszamy do wzięcia udziału w koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji, gdzie oferujemy wspaniały czas wypoczynku z atrakcyjnym programem: wycieczki fakultatywne, pierwsza pomoc, letnie kino, plażowanie, zabawy. Oferujemy kadrę wychowawców wraz z kierownikiem, pełne wyżywienie, ubezpieczenie. Koszt całkowity pobytu 350zł. Miejsce koloni, to Dom Aniołów Stróżów w Kołobrzegu. Ilość miejsc ograniczona.

Karta kwalifikacyjna uczestnika Kolonii do pobrania

Spis rzeczy potrzebnych Koloniście

Wypełnioną kartę kwalifikacyjną uczestnika należy złozyć lub przesłać pocztą do siedziby Caritas Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej do dnia 14 czerwca 2015r.

16.06.2015

1. diecezjalna pielgrzymka PZC

IMG_9835.JPG60 ze 180 Parafialnych Zespołów Caritas przyjechało z pielgrzymką do diecezjalnego Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Skrzatuszu.

To wydarzenie historyczne, ponieważ jest to pierwsza pielgrzymka wszystkich zespołów wolontariuszy Caritasu działających w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. Wolontariusze Caritas spotykają się ze sobą regularnie w ciągu roku, zazwyczaj na weekendowych rekolekcjach w Adwencie i Wielkim Poście. - Wtedy przyjeżdża nas ok. 160 osób. Ale w diecezji jest nas dużo więcej. Pielgrzymka jest okazją, by przyjechali wszyscy, także nasi sympatycy. Dziś jest nas tutaj ok. 380 osób - powiedział dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda.

15.06.2015

Znad morza do Tatr śladami Św. Jana Pawła II

polanw_wycieczka.jpgW dniach 07-13.06.2015r. odbyła się wycieczka Wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas w Polanowie. 52 dzieci wraz z opiekunami udało się na wycieczkę do Zakopanego śladami Św. Jana Pawła II. Uczestnicy, w drodze do Białego Dunajca, wzięli udział w lekcji historii w Państwowym Muzeum Auschwitz – Birkenau w Oświęcimiu.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę