27.06.2016

Tornistry czekają na wypełnienie

tornister_slajd2.pngCaritas DKK rozpoczęła kampanię "Tornister pełen uśmiechów". Podczas konferencji prasowej, która odbyła się 23 czerwca w siedzibie Caritas, jej dyrektor ks. Tomasz Roda poinformował, że wciąż jest potrzeba, by wspierać w ten sposób dzieci z niezamożnych rodzin.

W naszej diecezji robimy to od 2012 r. - Dotąd dało nam się otoczyć opieką ok. 5 tys. uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich. Naszą rolą był zakup i przekazanie Parafialnym Zespołom Caritas pustych tornistrów oraz kampania informacyjna, by pozyskać darczyńców, którzy zakupią podręczniki i przybory szkolne - wyjaśniła Agnieszka Flipczuk, koordynatorka Caritas.

27.06.2016

Jak pomagać uchodźcom?

cdkk-1.JPGPodczas konferencji prasowej w siedzibie koszalińskiej Caritas bp Krzysztof Zadarko, przewodniczący zespołu KEP ds. migracji, zaprezentował projekt “Przywrócić nadzieję”.

- Zgłosili się do nas pracodawcy, którzy proponują zatrudnienie osobom przyjeżdżającym ze Wschodu. Chodzi o repatriantów oraz szerzej patrząc, Ukraińców, którzy już przebywają na polskim rynku pracy - powiedział bp Zadarko zaznaczając, że zaufanie, jakim cieszy się w Polsce Caritas, zaowocowała tym, że pracodawcy chcieliby, by stała się ona pośrednikiem w tej sprawie.

22.06.2016

Kolejna wycieczka SKC do Zakopanego

wycieczka.jpgW dniach 12-18.06.2016r. Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej
w Polanowie, wraz z opiekunami, udali się na tygodniowe rekolekcje do Zakopanego śladami Św. Jana Pawła II. Codzienne Msze Święte sprawiły, że Wolontariusze jeszcze bardziej zbliżyli się do Boga. Każdy dzień był dla nich nauką, przede wszystkim jak miłować bliźniego. Z pewnością te rekolekcje zapamiętają na bardzo długo.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA