23.01.2015

Rekolekcje wielkopostne dla parafialnych zespołów Caritas

rekolekcje.jpg"Wielki Post, szczególny czas modlitwy, postu i zaangażowania na rzecz tych, którzy znajdują się w potrzebie, daje chrześcijaninowi możliwość przygotowania się do Świąt Wielkanocnych poprzez autentyczną konfrontację własnego życia z Słowem Bożym oświecającym codzienność wierzących." (św. Jan Paweł II)

21.01.2015

Sprawozdanie ze zbiórki publicznej

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej publikuje sprawozdanie ze zbiórki publicznej "Kampania Nadzieje Mam".

15.01.2015

Caritas Academia

wolontariat.jpgTrwają formacyjne spotkania w Caritas Diecezji przy ul. Domina 8 w Koszalinie. Celem spotkań jest zagospodarowanie kapitału ludzkiego w postaci szeroko rozumianego wolontariatu, który jest określonym potencjałem Parafialnych Zespołów Caritas i diecezjalnej Caritas (np: wychowawcy na wypoczynek zimowy i letni, ludzie dobrej woli w opiece nad ludźmi starszymi i chorymi, nauczyciele poświęcający czas na wyrównywanie szans dzieci z ubogich rodzin, fachowcy świadczący bezinteresownie pomoc najbardziej potrzebującym, etc).

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę