03.09.2015

Dystrybucja jabłek

jablka1.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej rusza z kolejną edycją wydawania jabłek po wprowadzeniu przez Federację Rosyjską embarga na polskie owoce i warzywa.
Jabłka można będzie odebrać z magazynu w Szczecinku po uprzednim umówieniu się z panem Bogumiłem Krasnopolskim tel.: 608 623 187

03.09.2015

Wrzesień z Kromką Chleba

kromka_chleba-1.jpgPodczas Diecezjalnej Pielgrzymki do Skrzatusza pielgrzymi włączą się w pomoc osobom głodnym i ubogim.
Wrzesień to miesiąc poświęcony problemowi głodu i niedożywienia. W Ogólnopolskie Dni Kromki Chleba włącza się także Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. W ten sposób chce zaznaczyć swoją troskę o najuboższych, a zwłaszcza głodnych. - Każdy miesiąc w roku jubileuszu Caritas poświęcony jest innej akcji. Wrzesień jest miesiącem przybliżającym kampanię "Kromka chleba" - wyjaśnia koordynatorka Caritas Agnieszka Filipczuk. - Kampania ma wymiar ogólnopolski. Chociaż jako diecezja nie włączamy się w obchody centralne, które przypadają na 19 i 20 września, to podejmujemy ją w skromniejszym zakresie.

02.09.2015

Pożegnanie wakacji z Caritas

IMG_4925.jpgDobiegły końca świetlicowe "Aktywne wakacje z Caritas". To akcja, która zgromadziła dzieci i młodzież na letni wypoczynek nie tylko w koszalińskiej placówce, ale też daleko poza nią. Najsilniejsze wspomnienia podopiecznych świetlicy budzą wycieczki, szczególnie ta najdalsza, do Heide Parku. - Tam było naprawdę super! - emocjonuje się Ewelina Albert. 16-latka przychodzi na zajęcia świetlicy od pół roku. W wakacje podjęła się roli wolontariuszki. - Całe wakacje tutaj były fajne. Oprócz wycieczek były zajęcia plastyczne i muzyczne. No i bardzo miłe panie.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę