14.10.2015

15. Dzień Papieski w Dąbkach

DSCN0455.JPGWolontariusze Szkolnego Koła Caritas w Dąbkach dołączyli do ogólnopolskiej akcji zbiórki pieniędzy na Fundację "Dzieło Nowego Tysiąclecia". Celem działania fundacji jest przyznanie stypendiów zdolnej młodzieży oraz takiej, która ze względu na trudną sytuację materialną ma trudności z rozwijaniem swoich talentów.

08.10.2015

Dni Formacyjne SKC

df.JPGZaczynając nowy rok formacyjny, zapraszamy wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz wszystkich zainteresowanych tematyką wolontariatu i założeniem nowego Koła Caritas,
na Dni Formacyjne, które odbędą się w Zespole Szkół im. Bohaterów Oflagu IID w Bornem Sulinowie.

06.10.2015

Bez modlitwy nie da się służyć

IMG_6750.JPGW siedzibie Caritas w Koszalinie wyremontowano kaplicę. Remont kaplicy i zakrystii trwał wiele miesięcy, dyrektor Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej ks. Tomasz Roda cieszy się, że centrala diecezjalnej Caritas otrzymała miejsce, gdzie będzie można czerpać siły duchowe. - Wreszcie mamy miejsce, gdzie w godny sposób możemy sprawować sakramenty - powiedział ks. Roda. - Nasza praca nie będzie miała sensu, jeśli nie będzie zakorzeniona w źródle miłosierdzia, w samym Bogu. Dlatego tak ważne jest, by w tym domu było miejsce sprawowania sakramentów i stałej obecności Jezusa Eucharystycznego w Najświętszym Sakramencie.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• filip_caritas.jpg

Ruszyła akcja!
    SMSy o treści "HARCERZ" można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem "HARCERZ".
    Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

34105940_1818976711498469_3321970724565942272_n.jpg

W Kończewie k. Słupska wydarzyła się tragedia, młodej rodzinie zawalił się dach domu. Przekazaliśmy 6 000 zł na materiały budowlane, jednak potrzeby są ogromne, prosimy Was o każdą złotówkę, którą można wpłacić na konto (bez żadnej prowizji):
    60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem KOŃCZEWO
    (foto za gp24.pl)

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę