19.01.2016

Podsumowanie Roku Jubileuszowego

IMG_1865.JPG

Jubileusz 25-lecia działalności Caritas Diecezji Koszalinsko-Kołobrzeskiej przyniósł wiele wspaniałych wydarzeń. Trudno wręcz zliczyć wszystkie akcje, zwłaszcza te odbywające się na terenach parafii, szkół, ośrodków Caritas. Warto jednak odnotować przynajmniej te największe wydarzenia 2015 roku. Oto one:

W STYCZNIU ruszyła Akademia Caritas, czyli wielomiesięczny cykl szeroko rozumianych szkoleń z zakresu wolontariatu. Zgromadził wolontariuszy Caritas, studentów oraz osoby zainteresowane dobroczynnością...

12.01.2016

Podsumowanie akcji Pusta Choinka 2015

DSC_1087.JPGTegoroczna "Pusta Choinka", która odbyła się 12 grudnia w trzech największych miastach diecezji: Koszalinie, Słupsku i Pile, nie zawiodła najmłodszych diecezjan, do których dotarły świąteczne prezenty złożone przez darczyńców indywidualnych, zorganizowanych oraz firmy.
11 stycznia odbyło się spotkanie, które stało się okazją, by uhonorować tych, którzy zaangażowali się w przygotowanie tak szeroko zakrojonej akcji.  W Centrum Edukacyjno- Formacyjnym w Koszalinie zgromadzili się zaproszeni goście: współorganizator akcji - Radio Koszalin, menadżerowie CH Atrium Koszalin, dyrekcja Zakładu Karnego w Koszalinie, kierownictwo DB SCHENKER Oddział Koszalin, przedstawiciele Pałacu Młodzieży w Koszalinie, kibice Gwardii Koszalin oraz przedstawiciele Szkoły Podstawowej w Starych Bielicach.

11.01.2016

Apel o POMOC !

poar.jpgW minioną sobotę doszło do tragicznego pożaru budynku przy ul. Słowiańskiej w Koszalinie, który pochłonął wszystko w ciągu kilku godzin. Mieszkańcy budynku pozostali z tym, co im udało się wziąć do ręki ze sobą i wyjść z mieszkania. Większości z nich nie udało się zabrać nic, w pożarze zginęła jedna osoba, a budynek nie nadaje się do zamieszkania.

Zwracamy się z pilną prośbą o pomoc w postaci:

- środków czystości
- odzieży osobistej: slipy, koszulki, skarpety
- spodnie i kurtki
- bluzy i swetry

Prosimy również o zadeklarowanie się w przekazaniu nowego bądź używanego, ale w dobrym stanie sprzętu AGD, RTV i mebli, etc.

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej uruchomił konto, na które można przekazywać środki finansowe, które zostaną przekazane na rzecz pogorzelców.

PKO BP S.A. I/O Koszalin
82 1020 2791 0000 7102 0009 0639 z dopiskiem POGORZELCY

ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas Diecezji
Koszalińsko-Kołobrzeskiej

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL