16.02.2016

Jałmużna Wielkopostna

caritas.JPG

Wzorem lat ubiegłych wraz z Wielkim Postem ruszyła ekumeniczna akcja organizacji charytatywnych Kościołów Katolickiego, Ewangelickiego i Prawosławnego - Jałmużna Wielkopostna.
W tym roku do parafii w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej trafi blisko 27 tys. skarbonek. Są zaproszeniem, by wrzucać do nich pieniądze pochodzące z drobnych wyrzeczeń.
- Zachęcamy wszystkich diecezjan do podjęcia Jałmużny Wielkopostnej - powiedział dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda. - Warto sobie czegoś odmówić w czasie Wielkiego Postu, ale nie dla oszczędzania. Niech ten wysiłek stanie się prawdziwym darem serca dla innych.

12.02.2016

Środa Popielcowa w Caritas Piła

popielec_3.pngW Kościele Matki Boskiej Częstochowskiej w Pile, parafianie, uczestnicy wraz z kadrą Caritas brali udział we Mszy Św, z okazji środy popielcowej po czym wspólnie wybrali się na pielgrzymkę na Drogę Krzyżową do Ujścia w ramach oddania pokuty. Wszyscy uczestnicy drogi krzyzowej zostali ugoszczeni ciepłą herbatą w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Ujściu.

10.02.2016

Wypoczynek na nartach

1.jpg.jpg

Na zimowisko do Białego Dunajca dotarło 47 dzieci z terenu województwa zachodniopomorskiego. Połowa z nich to wolontariusze Szkolnych Kół Caritas, pozostałe dowiedziały się o wyjeździe w swoich parafiach. Dla dzieci i młodzieży znad morza to ogromna atrakcja, ponieważ dużą cześć programu stanowiła jazda na nartach.
- Łącznie na stoku spędziliśmy dwanaście godzin samej jazdy na nartach, z czego pod okiem instruktorów aż sześć godzin. Instruktorzy, którzy szkolą naszą młodzież, posiadają najwyższe uprawnienia Polskiego Związku Narciarskiego - informuje koordynator Caritas Krzysztof Dzietczyk.

Możesz pomóc!
  • DSC01999.jpg

Iza Karpa, nauczycielka w Szkole Katolickiej, która zawsze była chętna pomóc, teraz sama potrzebuje pomocy. W 2012r. wykryto u niej guza, rozpoczęto leczenie zakończone sukcesem. Niestety teraz, problemy ze zdrowiem znów wróciły. Pomocą może być tylko zabieg, którego koszty wykonania wyceniono na 30 tys. euro.

SMS'y o treści IZA można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem IZA

• filip_caritas.jpg

SMSy o treści HARCERZ można wysyłać na numer 72052, natomiast wpłat dokonywać na konto Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej o numerze 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976 z dopiskiem HARCERZ.

Pieniądze ze zbiórki zostaną przekazane na ratowanie życia Filipa Gonciarka.
    Zachęcamy także do oddawania krwi i zapisywania się do bazy potencjalnych dawców szpiku.
    Warto pomagać!

• Gabry.jpg

Gabryś Kontroniewicz, 4,5 letni chłopczyk, u którego nagle wykryto mięsaka złośliwego. Rozpoczęto chemioterapię, a w planach jest dalsze długie i kosztowne leczenie.

SMS'y o treści GABRIEL można wysyłać na numer 72052, a wpłaty dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem GABRIEL