28.01.2015

Sprawozdanie z akcji "Pusta choinka"

pch.jpgCaritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej wraz z Radiem Koszalin informuje o zakończeniu rozliczenia zbiórki publicznej przeprowadzonej w dniu 13 grudnia 2014 roku na terenie centrum handlowego „Atrium” w Koszalinie, na podstawie  decyzji wydanej przez Prezydenta Miasta Koszalina z dnia 30 października 2014 roku.

23.01.2015

Jest im tu po prostu miło

IMG_1132.jpgDzień Babci i Dziadka to okazja do uczczenia nie tylko seniorów własnego rodu. 21 stycznia dzieci ze świetlicy Caritas w Koszalinie podjęły osoby starsze uczęszczające do domu dziennego pobytu Caritas.

- Mieliśmy ideę, by tego dnia połączyć pokolenia: dzieci seniorom, seniorzy dzieciom. Dzieci przygotowały występy, seniorzy również zadeklarowali, że coś zorganizują. I udało się – powiedziała Katarzyna Piasecka, opiekunka grupy seniorów i wychowawczyni dzieci na świetlicy w placówce koszalińskiego Caritas.

23.01.2015

Rekolekcje wielkopostne dla parafialnych zespołów Caritas

rekolekcje.jpg"Wielki Post, szczególny czas modlitwy, postu i zaangażowania na rzecz tych, którzy znajdują się w potrzebie, daje chrześcijaninowi możliwość przygotowania się do Świąt Wielkanocnych poprzez autentyczną konfrontację własnego życia z Słowem Bożym oświecającym codzienność wierzących." (św. Jan Paweł II)

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.