19.06.2015

Startuje konkurs „Siedmiu Wspaniałych Wolontariatu Caritas”

Konkurs_siedmiu_wspanialych1.jpgCaritas Polska ogłasza konkurs „SIEDMIU WSPANIAŁYCH WOLONTARIATU CARITAS”, który kierowany jest do wolontariuszy ze Szkolnych i Akademickich Kół Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas oraz Centrów Wolontariatu ze wszystkich diecezji. Zadanie polega na zaprezentowaniu aktywności wolontariackiej w ramach struktur Caritas.

19.06.2015

Akcja wakacyjna kolonie Caritas

wak-morz1.jpgZapraszamy do wzięcia udziału w koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji, gdzie oferujemy wspaniały czas wypoczynku z atrakcyjnym programem: wycieczki fakultatywne, pierwsza pomoc, letnie kino, plażowanie, zabawy. Oferujemy kadrę wychowawców wraz z kierownikiem, pełne wyżywienie, ubezpieczenie. Koszt całkowity pobytu 350zł. Miejsce koloni, to Dom Aniołów Stróżów w Kołobrzegu. Ilość miejsc ograniczona.

Karta kwalifikacyjna uczestnika Kolonii do pobrania

Spis rzeczy potrzebnych Koloniście

Wypełnioną kartę kwalifikacyjną uczestnika należy złozyć lub przesłać pocztą do siedziby Caritas Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej do dnia 14 czerwca 2015r.

16.06.2015

1. diecezjalna pielgrzymka PZC

IMG_9835.JPG60 ze 180 Parafialnych Zespołów Caritas przyjechało z pielgrzymką do diecezjalnego Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Skrzatuszu.

To wydarzenie historyczne, ponieważ jest to pierwsza pielgrzymka wszystkich zespołów wolontariuszy Caritasu działających w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. Wolontariusze Caritas spotykają się ze sobą regularnie w ciągu roku, zazwyczaj na weekendowych rekolekcjach w Adwencie i Wielkim Poście. - Wtedy przyjeżdża nas ok. 160 osób. Ale w diecezji jest nas dużo więcej. Pielgrzymka jest okazją, by przyjechali wszyscy, także nasi sympatycy. Dziś jest nas tutaj ok. 380 osób - powiedział dyrektor Caritas DKK ks. Tomasz Roda.

• syria.jpgPomoc dla Syrii

Wojna w Syrii toczy się od ponad pięciu lat. Nie ma pełnych statystyk dotyczących liczby ofiar śmiertelnych tego brutalnego konfliktu – według różnych szacunków jest to między 250 000 a 500 000 osób. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. Przed wojną w Syrii mieszkały około 23 miliony osób. Wskutek wojny połowa syryjskiej populacji zmuszona została do opuszczenia swoich domów – ponad 4,8 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 6,5 miliona. 4,5 miliona osób żyje w obszarach dotkniętych bezpośrednio działaniami wojennymi, do których bardzo trudno dotrzeć z pomocą. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone, a szacowana długość życia od wybuchu konfliktu spadła o 20 lat.

• Przekaz1.jpg

Przekaż 1%

Celem Organizacji Pożytku Publicznego Caritas „POMAGAM BLIŹNIEMU” jest działalność charytatywna prowadzona dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej, od poczęcia do naturalnej śmierci. Tym właśnie zajmujemy się na co dzień. Korzystając z ofiar darczyńców i z ofiarowanego 1% podatku pomagamy na terenie całej diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej tym, którym nie powiodło się w życiu.
    Przekazanie 1 procenta podatku to bezpieczna darowizna, ponieważ podlega szczegółowemu rozliczeniu. Ofiarując nam swój 1% mają Państwo pewność, że skorzystają z niego tak jak w ubiegłym roku, chorzy, dzieci z ubogich rodzin, ofiary nieszczęść, biedni i porzuceni

• pielucha.jpg

Akcja charytatywna Pielucha dla malucha i środki czystości podaruj z miłości na rzecz Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Akcja polega na zbieraniu pieluch i kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci oraz najpotrzebniejszych środków czystości dla placówki.

Przekaż darowiznę