16.02.2019

Kapitał ludzkich serc

DPP_1040_Easy-Resize.com.jpg

140 dobroczyńców hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina w Darłowie, jego współpracowników, przedstawicieli samorządu, wzięło udział w balu charytatywnym, który 16 lutego odbył się w darłowskim hotelu Lidia.
Jak co roku zabawę połączono z dobroczynnością. Licytowano takie fanty jak koszulka Bartosza Kurka, piłka Roberta Lewandowskiego czy fotel używany przez byłego prezydenta Lecha Wałęsę.

12.02.2019

Obchody Światowego Dnia Chorego

DPP_0993_Easy-Resize.com.jpg

W hospicjum Caritas w Darłowie świętowano 27. Światowy Dzień Chorego. Mszy św. w kaplicy placówki - na której zgromadzili się chorzy wraz z rodzinami, pracownicy służby zdrowia i ośrodków pomocy społecznej, wolontariusze oraz przedstawiciele samorządu, lokalnych organizacji i stowarzyszeń - przewodniczył bp Krzysztof Zadarko.

08.02.2019

Young Caritas w Ostrowcu

DPP_0929_Easy-Resize.com.jpg

Pod hasłem "Świat, w którym chciałbym żyć" spotkało się w ośrodku St. Liborius w Ostrowcu ponad 30 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. 1-3 lutego, pod opieką kleryka Dawida Raka, zebrały się 11- i 12-latki ze Szczecinka i Różewa, zaś 5-7 lutego, pod opieką dk. Macieja Lutyńskiego, ich starsi koledzy ze Szczecinka, Koszalina i Sławoborza. Podczas warsztatów młodzi pokazali, że marzą o świecie, w którym panuje sprawiedliwość rozumiana jako nie równy podział dóbr, ale według tego, co każdemu potrzeba.

Możesz pomóc!
  • Roksanka3_Easy-Resize.com.jpg

Roksana od urodzenia cierpi na nieuleczalna chorobę:przepuklinę oponowo-rdzeniową, od pasa w dół jest sparaliżowana. Porusza się na wózku inwalidzkim. Mieszka z mamą w budynku na pierwszym piętrze, a do mieszkania prowadzi 31 stromych i wąskich schodów. Mieszkanie nie jest przystosowane do normalnego funkcjonowania osoby na wózku. Roksana marzy, by samodzielnie móc na wózku opuszczać mieszkanie. Zbieramy środki na zakup wymarzonego mieszkania dla Roksany. Liczy się każda złotówka. Wpłaty prosimy dokonywać na konto Caritas Diecezji nr 60 1020 2791 0000 7002 0234 4976  z dopiskiem ROKSANA