22.01.2021

Dzień Solidarności z Chorwacją

DzienSolidarnosci_chorwacja_1200x628.jpg

Odpowiadając na prośbę Caritas Chorwacji, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski,
Ks. abp Stanisław Gądecki, ogłosił niedzielę 24 stycznia „Dniem solidarności z Chorwacją”. Tego dnia w polskich kościołach będą zbierane datki na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Chorwacji.

21.01.2021

Zbliżają się kolejne konkursy na eko-projekty- zapraszamy na warsztaty online!

Grafika.jpg

Wystarczy kilku zapaleńców i można zainicjować działania ekologiczne w swoim środowisku. Caritas otwiera szkolenie dla wspólnot parafialnych i szkolnych Caritasów. Parafialne i szkolne Caritasy, a także inne parafialne zespoły projektowe, mogą ubiegać się o fundusze na działania ekologiczne. Projekty startujące w konkursie Laudato si' mają szansę wygrać granty 12,5 tys. złotych (dla projektów parafialnych) i 4 tys. złotych (dla projektów szkolnych).

20.01.2021

Dla hospicjum i samotnych matek

Strona www.png

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej rozpoczęła kolejną edycję kampanii "Pomagam bliźniemu". Wpływy mają wesprzeć Dom Samotnej Matki w Koszalinie oraz Hospicjum w Darłowie. Jak wyjaśnia dyrektor CDKK ks. Tomasz Roda, Dom Samotnej Matki, który w ostatnich latach przeszedł gruntowaną modernizację, dzięki czemu stał się jedną z najnowocześniejszych takich placówek w Polsce, wymaga ciągłego dofinansowania. – To nie tylko ogromne koszty utrzymania ośrodka, ale także potrzeba realizacji celów, które wraz z restrukturyzacją sobie stawialiśmy – wyjaśnia.

tel. +48 94 342 36 90